top of page

Felvételi előkészítő: hol és hogyan? 2. rész


A múltkori és a mai bejegyzésben arról írok, hogy hol és hogyan érdemes felkészülni a középiskolai felvételire. A lehetőségek az alábbiak, amelyek közül az első kettőről már esett szó itt.


1. Saját iskolában szervezett előkészítőn

2. Annak a középiskolának az előkészítője, ahová első helyen szeretne felvételizni a gyerek/vagy ahol írni akarja

3. Kis csoportos felkészítő - max. 12 főig

4. Magántanárnál egyéni felkészítés (max. 2 fő)

5. Otthoni felkészülés

Ezúttal az utolsó hármat mutatjuk be.



  1. Kis csoportos felkészítő - max. 12 főig Előnye: A kiscsoportos foglalkozások nagyban elősegítik a megértést, a feldolgozást és a fejlődést. A gyerekek inspirálóan hatnak egymásra, jobban lehet szimulálni a felvételi körülményeit is. Új megoldási lehetőségeket és gondolkodási módszereket láthatnak és sajátíthatnak el a gyerekek a társaiknak köszönhetően. Jól kezelhető a differenciálás. A feladatokban elkövetett hibákkal kapcsolatosan van lehetőség a ezek kezelésére és magyarázatára. Hátránya: A csendesebb, lassabb tanulóknak kevesebb lehetőség jut, hogy megmutassák, milyen ötleteik vannak. Kisebb a fókuszált segítségnyújtásra a lehetőség, mint az egyéni oktatás esetén.

  2. Magántanár - egyéni felkészítés - max 2 fő Előnye: Abszolút egyénre fókuszált felkészítés, azt tanítja, amire az adott gyereknek szüksége van. Nagyon koncentrált. Van lehetőség a hibák kijavítására, a hibákkal kapcsolatos ténybeli hiányosságok kiküszöbölésére. Hátránya: kevésbé változatos gondolkodási, megoldási sémák. Nem kerülnek elő olyan megoldási ötletek, amelyek mások, mint a sajátjuk. Nem feltétlen derülnek ki a hiányosságok: ha valamit nem tudok, arról nem tudok kérdezni sem, hiszen nem vagyok tisztában azzal, hogy az adott dologról nincs ismeretem.

  3. Otthoni felkészülés Előnye: kétségtelenül a legolcsóbb, és legkényelmesebb megoldás. A boltokban kapható számtalan könyv, amelyben feladatsorok és megoldó kulcsok vannak. A netről is sok letölthető. Hátránya: Szinte biztosan nem derülnek ki a hiányosságok. A megoldókulcs segítségével láthatóak lesznek a hibák - hol veszített volna pontot, de a miértekre sok esetben nem derül fény. A hibás/téves gondolkodási módszerek nem kerülnek korrigálásra. Ráadásul az otthon megírt felvételi sorok akkor sem tudják szimulálni az éles verziót, ha szigorúan mérjük közben az időt, és valóban megszüntetünk minden zavaró körülményt.

Melyik a legjobb? Amelyik a gyerekünkhöz, a pénztárcánkhoz, a lehetőségeinkhez a legjobban passzol. Egy biztos, a középiskolai felvételire, a rendszer jelenlegi adottságai miatt készülni kell. Következő témánk: Hogy működik a magyar középiskolai felvételi rendszer?

283 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page