top of page

Miért hasznos a felvételi előkészítő?

Sokan feltették már nekem is ezt a kérdést: Minek kell a felvételi előkészítő, hiszen az iskolában mindent megtanulnak? A válasz az, hogy igen is, meg nem is.

Az igaz, hogy a tanórákon valóban minden szükséges alaptudást elsajátítanak. A felvételi feladatok azonban ezt a tudást egy kicsit másképp kérik számon, mint ahogyan azt a gyerekek az órákon megszokták. A témazáró dolgozatokban általában csak egy adott témakörhöz kapcsolódó feladatok vannak. A felvételi sorok viszont sokféle témakörből állnak össze, éppen ezért meg kell tanulni gyorsan váltani a különböző típusok között.

Sokszor előfordul az is, hogy az egyes feladatokban is különböző témákat kombinálnak. Például egy feladaton belül kell tudni alkalmazni a mértékegység átváltást, a testek térfogatát, és mindehhez még grafikonon is kell tudni ábrázolni az eredményeket. Vagy egyszerre kérdeznek rá a mondatelemzésre, a szófajok felismerésére és az idegen szavak jelentésére. A felvételi előkészítőn a megtanult anyagokat újra felidézzük, ismételjük és gyakoroljuk. A gyerekek megismerkednek a típusfeladatokkal, tippeket és trükköket sajátítanak el, amelyek segítségével a felvételin már könnyebben boldogulnak. Az előkészítőn azzal is foglalkozunk, hogy milyen típushibákat lehet elkövetni egy feladatsor kitöltése során, hiszen ezekből lehet a legtöbbet tanulni.


Úgy gondolom, hogy a jelenlegi középiskolai felvételi rendszer sajátosságai miatt - mivel az nem feltétlen az iskolában megszerzett ismeretanyagot kéri számon - lehet érdemes és hasznos a felvételi előkészítő.


Következő alkalommal arról fogok írni, hogy hol és hogyan érdemes felvételi előkészítőre járni.


91 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page