top of page

Az írásbeli felvételin túl

"Ha nem lehet az, amit akarok, akkor azt akarom, amit lehet"

Túl vagyunk az írásbeli felvételin, van aki már tudja hány pontot ért el, van aki még izgul, reménykedik és számolgat. A felkészülésen kívül annyi, de annyi tényező befolyásolja, hogy azon a bizonyos napon milyen eredményt ér el a gyerek - az időjárás, a terem illata, a stressztűrő képesség, egy hirtelen zaj vagy esemény. Biztos vagyok abban, hogy valamennyi felvételiző gyerek a lehető legtöbbet kihozta magából, akkor is, ha nem úgy sikerült a felvételi, ahogy azt szerették volna. Bármi is történt, ott és akkor, az eredményen már nem lehet változtatni. Viszont az elért pontszámokból hozzuk ki a lehető legjobbat.

Az alábbi posztban néhány hasznos tanácsot és linket osztok meg, amelyek segítenek az iskolák kiválasztásában.

Minden gyerekre vár egy pont neki való iskola. A pontszámok ismeretében lehet a korábbi iskolák és sorrendek változnak. Esetleg bekerülhetnek új lehetőségek is. FONTOS: egyetlen álomsuli se maradjon ki, soha nem lehet tudni, hogy az odajelentkezők összességében hány pontot írtak, lehet, hogy a látszólagosan kevés pont is elég lehet a szóbelihez, a felvételhez. Vesztenivaló nincs, viszont a be nem írt iskolába biztosan nem fog bekerülni a gyerek.


  1. Hány iskolát érdemes bejelölni? Statisztikailag a gyerekek 95%-a bekerül az általa megjelölt első 3 hely valamelyikére. Éppen ezért szerintem nagyon max 5 iskolát érdemes megjelölni, abból az egyik legyen az álomsuli, akkor is, ha látszólag kevés lesz a pont az írásbeli és a vitt pontszámok alapján. Legyen két olyan, ami a felvételi és a bizonyítvány alapján elérhető kategória, és szintén szimpatikus, a második és harmadik álom. A 4. és az 5. iskolának pedig olyat jelöljünk, amelyek beleférnek az elképzelésünkbe, de kb 1-1,5 kategóriával lentebb vannak pontszámilag. Ennyi bőven elég, és ezzel el lehet kerülni a túlbiztosítást. Teljesen felesleges 10 iskolát bejelölni, pláne ha ez 10 szóbelit is jelent.

  2. Hogyan érdemes kiválasztani az iskolákat? - legyen elérhető távolságban - a lakóhelytől másfél órás utazásra lévő szupersuli például napi 3 órát vehet el a gyerek életéből. Az osztálytársaival kevés lehetősége lesz közös, tartalmas szabadidőt eltölteni. Alapvetően csökkenti a szabadidejét - ergo kevesebb idő jut majd sportra, láblógatásra, sőt tanulásra is (nem minden alkalommal tud majd üldögélve tanulni a buszon/vonaton) - legyen köztük olyan is, ahol NEM kell szóbelizni. Kevesebb izgalom, jobban kiszámítható esélyek. - legyen köztük olyan, ahová kb akkor is felveszik, ha piros hó esik. Mert váltani, változtatni később is van lehetőség. A pótfelvételit hirdető iskolák esetében viszont előfordul, hogy nagyon nem felelnek meg az elképzeléseknek és a vágyaknak.

  3. Milyen iskolákat NE! írjunk be. Az alábbi pár sor kifejezetten azoknak szól, akik magas pontszámot értek el az írásbeli vizsgán! Ha pl. az írásbelin elért pontszám 80, akkor ne jelöljünk be olyat, ahová átlagosan 45-50 kell. Kivéve, ha a gyerek PONT abba az iskolába szeretne menni. Miért ne tegyük? Gondoljuk végig. Bejelölünk 5 iskolát a fentiek alapján, ebből az utolsó olyan, ahová nagyon kevés pont is elég a szóbelihez. Kb. 100%, hogy a gyerek nem oda megy, az is 99,5%, hogy a szóbelire se megy el. Viszont minden iskolában csak egy adott számú gyereket hívnak be a szóbelikre. A mi 80 pontos gyerekünket biztos behívják, hiszen kiváló eredményei vannak. Pedig nem megy el, és nem is ide akar igazából járni. Lehet, hogy ez az iskola valakinek az álomiskolája, olyan valakinek, akinek nem sikerült túl jól a felvételije, mégis a szíve vágya oda bekerülni, de nem hívják be. Nem hívják be, mert a 100 szóbelizős helyen ott van 5-10 extrém magas pontszámú gyerek, akik amúgy nem oda járnak majd. Sőt a szóbelit is kihagyják. Legyünk reálisak a gyerekünk eredményeivel, és a túlbiztosítás miatt ne vegyük el mások álmait.

  4. Számolgassunk Sajnos ebben az évben még nem készült friss lista az átlagpontszámokról, de az alábbi linken láthatóak különböző iskolákban megírt írásbeli vizsgák átlagpontszámai. Az, hogy egy adott évben hány pontot értek el az ott írásbelizők, az NEM jelenti automatikusan a behívási ponthatárokat. A tavalyi év extrém volt a nagyon alacsony magyar átlagpontszám miatt, így inkább a korábbi évek statisztikáit, számait érdemes nézni az arányok miatt. Ugyancsak ezen az oldalon található egy kalkulátor is, ami segíthet kiszámolni az esélyeinket egy adott iskolához.

  5. Az az bizonyos ideiglenes lista, végleges lista és az algoritmusok. Március közepén kikerülnek az ideiglenes listák. Ilyenkor sokan a szívükhöz kapnak, és vadul elkezdik átirogatni a sorrendeket. Néhány fontos tény a sorrendváltoztatásról: - a szóbelik után sulit nem, de másik szakot még fel lehet venni ugyanabból az iskolából, amennyiben ahhoz nem kellett volna olyan szóbeli, amiről lecsúsztunk (pl. nyelvi szintfelmérő) - de ezt egyeztetni kell az adott iskola igazgatójával is. - új iskolát már NEM lehet felvenni a listára - Akkor és csak akkor érdemes változtatni a sorrenden, ha a szóbelik alapján megváltozott a gyerek preferenciája. Tehát például olyan jól érezte magát a 2.-nak megjelölt iskolában, és annyira rosszul az első helyen, hogy inkább a másodikat választaná. - az ijesztő rangsorszámok miatt NEM szabad sorrendet módosítani. Az alábbi linken egy nagyon hasznos összefoglalót találunk a végleges felvételi sorrendet meghatározó algoritmusok működéséről. Mit csinál az algoritmus?

148 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page